blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG bully
ČLÁNKY
GALÉRIE
DISKUSIE
1
SLEDUJETE BLOG
BULLY VICTORIOUS BLOG
bully



Naozajstný zvuk
pridal bully 30.3. 2012 o 15:14




Zdravím Sector


V predchádzajúcom blogu som uviedol pár svojich osobných tipov na prenossné slúchadlá a priznám sa, že to bol článok, ktorý som ani nie tak chcel, ako musel napísať, pokiaľ som chcel k tomuto blogu pristupovať zodpovedne.  K poriadnym slúchadlám sa totiž väčšina ľudí dostane práve prostredníctvom prenosných kúskov, bežne používaných práve k mp3-4 prehrávačom, mobilom a rôznym Padom a iným náPadom :)  

Tiež som považoval za potrebné vymenovať všetky základné typy slúchadiel a to už od samotných špuntov,až  po samotný high end. Tomu sa však budem venovať zvlášť.

V tomto článku sa budem venovať slúchadlám, ktoré už nie sú vhodné na bežné nosenie, ale sú špeciálne určené na "statický" posluch v kresle, či za mixážnym pultom...


Okay, poďme od koreňa.


Pokiaľ mám "neprenosné" slúchadlá rozdeliť na základné typy :


Uzavreté:

Náušnice zväčša obklopia celé, resp. takmer celé ucho a hlavový most svojím tuhším prítlakom v kombinácii s vhodným mäkčením, odizoluje poslucháča od okolia do takej miery, že pri posluchu hudby a pod. vôbec nevníma okolité ruchy. Hlavnou výhodou uzavretých slúchadiel je výraznejšia basová zložka. Nevýhodou naopak mierne skreslenie, hlavne na úkor vyšších stredov.


Otvorené:

Otvorené slúchadlá vďaka tvaru mušlí,použitému materiálu mäkčenia(hlavne molitanové vložky) a rôznym prepúšťacím kanálom neizolujú ucho do takej miery ako uzavreté, čím sa v porovnaní s uzavretými typmi docielia podstatne iné akustické vlastnosti. Zvuk sa javí  menej skreslený, prirodzenejší a podstatne jasnejší. Je to však na úkor izolácie poslucháča, čo znamená, že v hlučnom prostredí je hudba rušená okolítým ruchom . To platí samozrejme aj naopak a tým pádom aj ľudia okolo zreteľne počujú vás samotných. 


Polootvorené:

Zlatá stredná cesta medzi uzavretými a otvorenými slúchadlami. To sa týka kladov aj záporov.


No a podľa zamerania výrobcovia ponúkajú:


DJ slúchadlá:

V obrovskej prevahe ide o uzavreté kúsky, stavané hlavne s ohľadom na perfektnú izoláciu od okolia a vysoký výkon bez skreslenia. Vyznačujú sa skladaciou konštrukciou a minimálne jedným otočným slúchadlom pre jednostranný odposluch. Kábel býva často stočený, takzvaný telefónny.


Štúdiové slúchadlá:

Pre prácu v štúdiách, s požiadavkou na analytický zvuk pre podrobný monitoring. Zväčša polootvorené typy, v rušnejších prevádkach sa siaha po uzavretých kusoch.


Domáce HI-FI slúchadlá:

Tu je to individuálne. Niekto dáva prednosť teplejšiemu podaniu a basovej zložke, iný hľadá monitory s čistým a presným zvukom. V podstate je len na vás, pre čo sa rozhodnete. Pokiaľ však ide o hi-fi parametre. Treba si všímať kmitočtový rozsah, typ použitého magnetu, priemer reproduktorov, kde minimum je 40 mm, avšak ideálom 50mm v priemere.


PC slúchadlá:

Pre Skype, gaming a bežnú prácu s PC. Pokiaľ ide o hry, najdôležitejšiou vlastnosťou takýchto slúchadiel je podanie priestoru pre presné lokalizovanie zdrojov zvuku(súperov). Pokiaľ o Skype, nikdy nepodceňujte mikrofón. Býva totiž najčastejšou Achilovou pätou takýchto slúchadiel. Zvlášť pri takomto type slúchadiel je dobré, pokiaľ máte možnosť si ich vyskúšať. Každý má trochu iný tvar hlavy a uší a pri dlhodobom, nepretržitom užívaní vám budú nevhodne zvolené slúchadlá prekážať, respektive vás budú tlačiť, či v mieste oblúku, či na ušných boltcoch.


Slúchadlá s priestorovým zvukom:

Momentálne na trhu pribúda stále viac takýchto slúchadiel od rôznych výrobcov a to v DTS, 5.1 a 7.1 prevedení. Niektoré priestorový zvuk vytvárajú len digitálne, iné majú v mušliach osadené reálne predné a aj zadné reproduktory a repro pre basové pásmo. Nájdu sa dokonca aj kúsky s peticou reproduktorov v každej mušle. Musím však upozorniť, zvuk v sluchátkach sa chová podstatne inak ako zvuk z klasických reprocuktorov a doposiaľ neexistujú slúchadlá s priestorovým zvukom, ktoré by sa vyrovnali klasickému domácemu kinu.


Nechcem unavovať, takže konkrétne značky, typy a moje tipy spomeniem v niektorom ďalšiom diely. Zatiaľ vám ďakujem pekne za pozornosť a prípadné ohlasy-kritiku.



Prístupov 11579
Kvalita článku
(84,3%) hlasov 7

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Artworks - by Alphacoders
[ 15.6.2012] (príspevkov 17)
Wallpapers - najnovšie v zbierke
[ 10.6.2012] (príspevkov 16)
Zopár wallpaperov
[ 3.5.2012] (príspevkov 10)
Béčkové filmy: 1230 plagátov
[ 28.4.2012] (príspevkov 6)
Naozajstný zvuk
[ 30.3.2012] (príspevkov 11)
Hudba sa dá aj počuť
[ 21.3.2012] (príspevkov 16)